35 Επιδόματα στον προκρούστη - Επίδομα μακροχρονίων ανέργων, Κοινωνικός Τουρισμός, Κατασκηνωτικό

Στον βωμό της χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα θυσιαστούν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα (οικογενειακά, αναπηρικά, μεταφοράς κ.α.) μέχρι το τέλος του έτους. Λόγω της επιμονής των «θεσμών», η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιλέξει ποιαεπιδόματαθα «ψαλιδίσει» από τον κατάλογο των 35 κοινωνικών βοηθημάτων τα οποία περιλαμβάνονται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ελευθερίας του Τύπου".

Σύμφωνα με τους δανειστές, οι προϋποθέσεις χορήγησης των συγκεκριμένων βοηθημάτων «χρήζουν αναθεώρησης». Η αναμόρφωση ολόκληρου του πλαισίου χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ελληνική κυβέρνηση.

Η «μάχη» με τους δανειστές στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι δύσκολη, καθώς ζητούνται παρεμβάσειςσε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιδομάτων που έχουν απομείνει σε ισχύ: από τα οικογενειακά και τα αναπηρικά μέχρι τα ποσά που διατίθενται για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Οι δανειστές έχουν ήδη προτείνει νααλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήριαή να καταργηθούν αρκετά από τα υφιστάμενα επιδόματα για να εξοικονομηθούν πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πανελλαδικό επίπεδο και σε περισσότερους δικαιούχους. Αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα όμως να μεταφερθούν πόροι από σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων σε άλλα πρόσωπα.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει άλλο ένα κοινωνικό μέτωπο αντίστοιχο με αυτό τοΕΚΑΣ– το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς και τον Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας θα χρειαστεί να ψαλιδίσει περισσότερο το καθαρό εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων – και γι' αυτό ψάχνει ήδη την εναλλακτική λύση εν όψει των διαπραγματεύσεων. Θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι τα «ισοδύναμα» για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει να αναζητηθούν στον κρατικόπροϋπολογισμό(δηλαδή στα φορολογικά έσοδα) και όχι στα κοινωνικά επιδόματα.

Οι δανειστές, από την άλλη, αναμένεται να επιδείξουν σκληρή στάση, επιμένοντας να εφαρμοστούν σχεδόν στο σύνολό τους οι προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα έξι υποψήφια για «κούρεμα»

Στον κατάλογο με τα 35 «αιτήματα» της Παγκόσμιας Τράπεζας κυριαρχούν τα ακόλουθαεπιδόματα:

  • Τα επιδόματατέκνων.Οι δανειστές έχουν ζητήσει την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν ένα ή δύο παιδιά, αλλά ακόμη και για τους πολύτεκνους. Τα επιδόματα παιδιών καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ετήσιου προϋπολογισμού για τα κοινωνικάεπιδόματα, καθώς δαπανώνται περισσότερα από 660.000.000 ευρώ τον χρόνο. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ζητήσει να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, γεγονός που θα βγάλει εκτός βοηθήματος αρκετούς δικαιούχους, να ενοποιηθεί το ειδικό επίδομα πολυτέκνων με το μηνιαίο επίδομα για όσους έχουν ένα ή περισσότερα παιδιά, αλλά και να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος ανά παιδί από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Το φοιτητικό επίδοματο οποίο εισπράττουν οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των γονιών τους. Ο προϋπολογισμός του επιδόματος είναι κοντά στα 47.600.000 ευρώ.
  • Όλα ταεπιδόματαπου δίδονται για τη χρηματοδότηση των καλοκαιριών διακοπών:από τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού και τις διακοπές για ανέργους, συνταξιούχους, αναπήρους κλπ, μέχρι τα κατασκηνωτικά επιδόματα.
  • Το επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 22.880.000 ευρώ. Θα εξεταστεί κατά πόσον το συγκεκριμένο επίδομα υπερκαλύπτεται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προκειμένου να καταργηθεί. Άλλωστε, βασικό επιχείρημα των «θεσμών» για όλο αυτό το εγχείρημα είναι ότι πρέπει να καταργηθούν ή να αποδυναμωθούν τα περιφερειακά επιδόματα προκειμένου να τονωθεί η κεντρική κοινωνική πολιτική που υλοποιείται μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Μεγάλο μερίδιο στον κοινωνικό προϋπολογισμό καταλαμβάνει και το κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών,καθώς κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 138.600.000 ευρώ.
  • Στο στόχαστρο θα μπουν και τα αναπηρικά επιδόματα, γεγονός που επίσης αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς, όπως προκύπτει και από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρκετοί από τους δικαιούχους θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με την απώλεια του ποσού που εισπράττουν σήμερα.
  • http://newpost.gr/oikonomia/623710/sthn-klinh-toy-prokroysth-35-epidomata

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας
X

Right Click

No right click